Vad är bereoendebehandling?

 

-Tänk som så att du har fastnat i en rondell, du kör runt runt i allt högre hastighet och ser inte vägarna  som leder ut ur rondellen. Det är att ha tappat kontrollen och känner dig ofri.  Jag vet var avtagsvägarna finns och tillsammans så kan vi prova olika vägar, en del  känns   farliga och en del  för lätta men det finns alltid några vägar som är stabila och håller.

För mig handlar det om att skräddarsy en behandling där Du står i centrum och det handlar väldigt  mycket om KBT, ett nytt sätt att tänka, ett nytt sätt att förhålla sig till alkohol, ett nytt sätt att förhålla sig  till kamrater, nära & kära.

Egentligen är det inte ett nytt sätt, du har ju inte druckit hela Ditt liv, Du har bara glömt bort hur det var.....när det var DU som bestämde när, hur mycket, när och var.

-Nu är det inte så att det bara finns en metod som är bra och fungera på samma sätt för alla, vi är (tack  och lov) rätt olika och därför skräddarsyr vi behandlingen tillsammans.

-Du kan även få en ordentlig läkarkontroll OM du vill..

-Att ta kontakt med någon som kan hjälpa dig ur ett negativt beteende är antagligen det svåraste steget i en behandling, ett steg och beslut som kanske tagit många år att komma fram till.

 

Frågor och svar:

-Hur vet jag om jag dricker för mycket alkohol och vid fel tillfällen?

-OM samma negativa konsekvens upprepar sig så är mängden för mycket o tillfällena för många.(Om du backar med bilen in i grindstolpen varje morgon du ska till jobbet, varför flyttar du inte grindstolpen?:-)

-OM omgivningen reagera med tjat o rädsla, ofta är det våra närmaste som reagerar först vilket ofta medför ett stort motstånd från de som dricker för mycket.

-OM du dricker för att få ner din stress. Stresshormonet släcks av alkohol o du känner dig lugn, ditt beroendesystem i hjärnan kan lära sig att du dricker på stress o göra dig stressad för att få alkohol...

-OM du ofta eller alltid har skakiga händer "dagen efter".

-OM du har ett rutinbaserat drickande, t-ex onsdag och fredag, lördag och märker att dosen har ökat under åren.

-OM du får kortare minnesförluster, sk Grey Outs eller längre, sk Black Outs, det innebär att hjärnan kopplat ur en del system, bla minneshanteringen, för att ägna sig åt att få dig att överleva. Tänk dig ett av världens starkaste nervgifter som i en halt av 0,5-5 tusendels % av ditt blod får dig att kopplas ner... dosen över 4-5 tusendels procent är dödlig,,,låter det läskigt? Det ÄR läskigt.

-Jag måste dricka mycket alkohol för att bli full, är det ngt fel på mig då?

-Det är inte "fel" på dig MEN du har troligen en hög tolleransnivå vilket gör att du skadar dig fortare och mer än de som blir "fulla" på 2 glas vin t.ex.

-Ofta går det med enkel kartläggning att se vad som är negationsskapande o styra om beteendet till positiva konsekvenser och därmed skapa en känsla av duglighet istället för oduglighet, skam och skuld.

-Måste jag sluta helt med att dricka alkohol om jag dricker för mycket?

-Möjligen kan du om du sätter ner foten och BESTÄMMER dig för att ändra ditt sätt att dricka alkohol få ett sätt som du och andra trivs med, hos mig finns egentligen inga "måsten", det skulle bli som att byta ett krav (att dricka) till ett annat, det är din vilja och önskan som gäller, inte andras.

 

-Tar det lång tid att sluta dricka o slippa abstinens?

-Den kemiska abstinensen försvinner efter några dagar, den blir lägre och lägre under ca 10-14 dagar sedan är det rutiner, det psykiska beroendet som måste byggas om och befästas i ditt nya liv. Ge dig själv en månad med bra handledning så kommer det med stor sannolikhet att fungera.

 

-Kan mina närmaste hjälpa mig på något sätt?

-Oftast kan de närmaste inte göra ngt alls eftersom dom har en relation med dig, att ha en relation med en beroendeperson är ofta också att vara/bli medberoende i olika stadier, just relationen gör att det kan bli tvärtom istället. Det bästa för dina närmaste är att dom följer med till mig, att ni har samma kunskap om ett beroende är väldigt viktigt och underlättar för alla.

-Finns det någon skillnad på att åka till ett behandlingshem eller att göra en behandling på hemmaplan?

-För mig handlar det om att du ska ändra ett beteende INOM ditt system, då menar jag det system du lever i med familjen, vänner, jobb osv o det gör du bäst gnm att fortsätta jobba o bo hemma, på så vis ändrar sig hela systemet samtidigt som du förändrar dig och ditt.

Åker du iväg på ett behandlingshem, kanske 4-6 veckor, så får du lära dig en hel del saker men när du kommer hem igen så har ingenting förändrats inom ditt system, allt och alla står kvar som då du åkte vilket kan bli en svårighet att hantera, förväntningarna på att du ska vara "frisk" är rätt höga likaså misstänksamheten.

-Kan jag få min arbetsgivare att betala en behandling?

-Arbetsgivaren har skyldighet att betala för en behandling, du kan också betala den själv och är du egen företagare så är den avdragsgill.

-Hur ofta ses vi om jag går i behandling hos dig?

-Det bestämmer vi när vi ses, jag skräddarsyr alltid en behandlingsplan tillsammans med dig, du är unik även om du delar problemet med några hundra tusen andra i Sverige, det som skiljer dig från de andra är att DU bestämmer dig för att förändra något som ger dig negativa konsekvenser, DET är hedervärt!

De flesta får ett bra liv efter rätt få träffar, vi har också mailkontakt mellan träffarna om du vill.